01-10-14

Mensen in uniform

Flyer XL.jpgIn 2014 vroeg ’Theater Lokaal Wevelgem’ me om een theatertekst rond het thema ‘Wevelgem en de Eerste Wereldoorlog’ te schrijven. Ik aarzelde geen moment. Ik hou ervan om fictieve en historische personages samen te laten figureren in een verzonnen maar toch ook weer geschiedkundig verhaal. Bovendien ben ik erg geboeid door de Eerste Wereldoorlog. Ik schreef er eerder mijn jeugdroman ‘De Oversteek’ over.

Op mijn zoektocht naar feiten en anekdotes, botste ik op het niet-gepubliceerde oorlogsdagboek van Felix Vervenne (1864-1952). Hij was in 1914 directeur van de gemeentelijke basisschool en noteerde toen alle gebeurtenissen in een dagboek. Zijn kleinzoon Lieven liet me het dagboek inkijken en ik vond er vele feiten in die ik kon gebruiken in mijn toneeltekst.

‘Mensen in uniform’ (zo noemde ik mijn theatertekst) schetst in zes scènes een levendig beeld van de eerste oorlogsmaanden in Wevelgem. 
De eerste scène vertelt over de toenemende oorlogsangst na het nieuws van de moord op de Oostenrijkse kroonprins (28 juni), de laatste scène speelt zich af op kerstavond 1914, als de Duitsers Weihnachten vieren in de kerk van Wevelgem.

Zes toneelgroepen (zo’n 60 acteurs) en drie muziekgroepen zorgden voor een schitterende toneelavond. Een heel fijne ervaring om de personages die ik als schrijver had verzonnen echt tot leven te zien komen op het podium! 


Hieronder kun je een korte schets van de zes toneelstukjes lezen.

Scène 1
Kroonprins van Oostenrijk
29 juni 1914

In de pastorie maken pastoorsmeid Marie en karweiman Camiel zich zorgen omdat het slecht gaat in het vlas. Maar pastoor Van Lerberghe stelt hen gerust en vertelt over de Belgische wielrenner Philippe Thijs die in Le Havre de eerste etappe van de Tour de France heeft gewonnen. Maar dan valt Denise in paniek binnen. In Sarajevo is de Oostenrijkse kroonprins Frans-Ferdinand neergeschoten en Duitsland heeft de oorlog verklaard aan Servië…

foto1.jpg

Scène 2
Koning van België
nacht van 29 op 30 juli 1914

Midden in de nacht klopt de veldwachter aan in het huis van vlaswerker Alfons Demeyere. Zoon Jozef moet zich onverwijld aanmelden op het gemeentehuis: hij moet mee de Belgische grens verdedigen tegen de oprukkende Duitsers. Ook het paard van Alfons Demeyere wordt opgeëist. De vlaswerker gaat flink tekeer, want noch zijn zoon, noch zijn paard kunnen gemist worden op veld langs de Leie. Maar Jozef weet wat hem te doen staat en pakt zijn koffer, tot razernij van zijn vader… 

foto 2.jpg

Scène 3
Paus van Rome
vrijdagnamiddag 21 augustus 1914

Ergens op de velden langs de Leie zijn Magdalena en Leonie aan het werk. Ze zijn in de war door een zonsverduistering en door overvliegende Duitse vliegtuigen. Aan het pad langs de Leie komen vluchtelingen voorbij, ze zijn op zoek naar een plaats waar ze die dag kunnen overnachten. Even later verschijnen twee Uhlannen, Duitse verkenners te paard. Ze zijn amper vertrokken als de Franse soldaten Pierre en Roger voorbijkomen. Ze zijn op zoek naar de weg naar Frankrijk. Onder de indruk van zoveel mensen in uniform spoeden Magdalena en Leonie zich naar huis.

foto4.jpg

Scène 4
Bazin van de Zon
1 november 1914

In café De Zon klagen Denise, Marie, Georgette en bazin Pharahilde over de hoge eisen die het Duitse bezettingsleger aan de inwoners stelt. De Wevelgemse huizen zitten vol Duitse soldaten en die moeten eten en drinken. Schepen Bevernage en gemeentesecretaris Debrabandere vallen het café binnen: ze verstoppen zich uit angst voor nieuwe opvorderingen. De Duitsers kwamen hen echter op het spoor en roepen hen tot de orde. Maar ook Duitse soldaten zijn mannen in uniform en die laten de Wevelgemse meisjes Magdalena, Leonie en Agnes niet koud… Tot de bom valt.

foto WAT 2.jpg

Scène 5
Keizer van Duitsland
8 november 1914

Leonie, Agnes en Nelly hielden zich niet aan de door de Duitsers ingestelde nachtklok en werden voor de nacht aan hun enkel vastgeketend in de Statiestraat. Er is grote troepenbeweging in de stationsbuurt: treinen met soldaten en wapens zijn op weg naar het front in Ieper. Vele ‘nieuwe’ soldaten burgeren in in schuren en huizen. De meisjes gaan wild tekeer als de soldaten hen plagerig niet meteen losmaken. Leonie maakt het zo bont dat ze niet terug naar huis mag vooraleer ze eerst met Dietrich mee naar het kasteel mag. 

foto9.jpg

Scène 6
Prinses van Wevelgem
24 december 1914

Kerstavond… In de sacristie zitten pastoor Van Lerberghe, Denise, Georgette en Marie rond de tafel. Ze drinken een glas wijn van de pastoor om kerstmis te vieren. Leonie zit afwezig en schuddend met het hoofd het gesprek te volgen.

In de kerk vieren de Duitsers Weihnachten. Ze zingen kerstliederen voor het grote feest in Dorpes Zale in de Brugstraat. Als de Duitse soldaat Dietrich de sacristie binnenkomt, ontwaakt Leonie uit haar verdwazing. Ortskommandant von Jagemann is woest als hij hoort wat er op het kasteel is gebeurd en wil vergiffenis. Leonie zorgt er op haar eentje voor dat tijdens de kerstnacht de uniformen afvallen. Zij is de prinses van Wevelgem.

foto10.jpg

02-03-14

Daar is 'De oversteek' weer!

In 2001 verscheen mijn tweede jeugdroman 'De oversteek'.
Het boek vertelt het verhaal van Aloïs, een jongen uit Vlaanderen, die na zijn 'oversteek' naar Amerika verzeild geraakt in het drama van de Eerste Wereldoorlog. Hij wordt vrijwilliger bij het Britse leger en maakt de gruwel en ellende van de loopgravenoorlog aan de IJzer en de Somme mee.

Ik hield altijd al heel veel van het boek. Ik heb het erg graag geschreven en ik kreeg er ook vele fijne reacties op. Ik ben dan ook bijzonder blij dat het dit jaar weer heel erg in de belangstelling komt. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de herdenking  van 100 jaar Wereldoorlog I. Plots is De oversteek 'mijn' Vlaamse Velden! Ik ga erover vertellen in scholen en bibliotheken, er is een weblogproject met scholen in Nazareth, een tentoonstelling in Lierde, een schoolproject in Jabbeke...

Heel bijzonder is evenwel dat er dit jaar maar liefst twee theaterversies van mijn boek worden gemaakt.

Muziektheater Zazoe maakt een voorstelling voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar. De voorstelling zal worden opgevoerd in bibliotheken en cultuurcentra in Oost-Vlaanderen. Op dinsdag 11 maart wordt het theater voor de eerste keer opgevoerd.

De Gregoriusgilde, een amateurgezelschap uit Wevelgem, maakt van De oversteek een toneelvoorstelling voor volwassenen. Wel een beetje bijzonder, want de eerste hoofdstukken van het boek spelen zich ook in Wevelgem, de gemeente waar ik woon en werk, af. Ik zie ernaar uit. De regie is in handen van Jan Vanaudenaerde en ik ben er zeker van dat hij er een fijn toneelstuk van zal maken. Opvoering in december 2014 in cultuurcentrum Guldenberg in Wevelgem.
Naar aanleiding van de theatervoorstellingen realiseerde uitgeverij De Scriptomanen in 2014 een nieuwe druk van het boek (bestel hier).

Dit voorjaar schreef ik de tekst voor een theaterwandeling in Wevelgem. De organisatoren van Theater Lokaal vroegen mij om zes toneelscènes over het leven tijdens de eerste weken van Wereldoorlog I te schrijven. De eerste scène speelt zich af in juni 2014, kort voor het uitbreken van de oorlog. De laatste scène brengt de toeschouwers naar de kerk van Wevelgem, waar de Duitsers op 24 december 1914 een groot Weihnachtsfeste vierden. De theatertekst (Mensen in uniform) vertelt het leven van eenvoudige mensen in een Vlaamse gemeente tijdens de angstige eerste oorlogsmaanden. Aan de theaterwandeling (op 6 september 2014) namen zes toneelgezelschappen en drie muziekgroepen deel. 

Zo ben ik ineens weer helemaal in de ban van de Eerste Wereldoorlog!

Misschien krijgen jullie ook wel de kans om de komende maanden een opvoering bij te wonen. En zo niet... ga in je bibliotheek of boekhandel maar eens op zoek naar De oversteek!

Lees meer:
Muziektheater Zazoe
De oversteek
- Mensen in uniform

1780842_10203428594826135_1020863992_n.jpg

1621694_10203428595906162_435146805_n.jpg

1977136_10203428595106142_350371712_n.jpg

1920543_10203428595466151_1999332842_n.jpg

Boven: enkele foto's uit de theatervoorstelling van Zazoe.
Onder: affiche opvoering 'Mensen in uniform'.

Flyer XL.jpg

05-04-12

Kom kijken naar mijn boeken!

Heb je 'De hel in New York' of 'De oversteek' gelezen? Of net niet?
Binnenkort kan je het verhaal uit die twee boeken ook zien in toneelversie!

Voor de vijfde keer organiseert het cultuurcentrum van Wevelgem een theaterproject in het kader van de week van de amateurkunsten.
Samen met Code vzw kozen ze weer voor een 'Bloemspeling'.
Een toneelregisseur leest het werk van een schrijver en maakt er een theaterbewerking van.
Fragmenten en passages uit de boeken worden verwerkt tot toneelscènes en de verschillende verhaallijnen vormen een nieuw en origineel verhaal.

Vorig jaar was de 'Bloemspeling' in Wevelgem gebaseerd op de jeugdromans van Dirk Bracke.
Samen met Dirk ging ik kijken naar de voorstelling in OC De Stekke en we waren beiden erg enthousiast.
Nu ben ik erg blij en benieuwd hoe regisseur Jan Vanaudenaerde mijn eerste twee jeugdromans op de planken zal brengen. 

'De hel in New York' en 'De oversteek' zijn twee uiteenlopende werken met Amerika als rode draad.
Een verhaal over een wel heel erg herkenbaar heden (de straatkinderen van de South Bronx) en een verleden dat nooit vergeten mag worden (de tragedie van de Eerste Wereldoorlog).
Het resultaat wordt een eigenzinnig en schrijnend theaterwerkje vol licht, woord, muziek en dans.
Zo'n dertig acteurs en dansers nemen deel.
Ik ben zelf erg benieuwd!

De voorstelling is te zien op volgende data:

- vrijdag 27 april in OC De Stekke Moorsele om 20u15
- maandag 30 april in OC De Stekke Moorsele om 20u15
- woensdag 16 mei in CC Guldenberg Wevelgem om 20u15

Kaarten kosten 6 euro.  
Klik hier voor meer info en reservaties.

de hel in new york,de oversteek,jan vanaudenaerde,bloemspeling