27-03-10

Boekvoorstelling in de bib

Op 20 maart 2010 werd 'Gek van een eiland' voorgesteld in de bibliotheek van Wevelgem.
Er was heel veel volk (220 man!) en ik kreeg fijne reacties en aanmoedigingen.
Jammer dat ik niet de tijd kreeg om met meer mensen te praten....

Thanks aan allen en... veel plezier met het boek! 

skynet gek van een eiland

16:10 Gepost door Koen in Jeugdliteratuur | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gek van een eiland |  Facebook |

21-12-09

Gek van een eiland

Gek van een eiland - cover

In maart 2010 verscheen mijn vierde jeugdroman. Gek van een eiland is de titel en het boek verscheen in de reeks 'Lekker Lezen' van uitgeverij De Eenhoorn.

De cover ziet er fantastisch uit (dank je Eenhoorn!) en over het verhaal ben ik zelf heel tevreden. Ik heb het boek erg graag geschreven en dat merkt de lezer, zegt men.

Lees hier enkele recensies over het boek.

Het verhaal

Wout gaat met zijn moeder op reis naar het Friese eiland Terschelling.
Het moet een ontspannende reis worden na een voor hen erg vervelend jaar. Wouts vader is vertrokken en ze worstelen allebei met hun verdriet om de scheiding.
Maar het loopt anders tijdens deze vakantieweek. De bizarre huiseigenares en haar beeldschone dochter zorgen voor een onverwachte wending.
Een week later komen Wout en zijn moeder veranderd en gelouterd weer naar huis....

'Een spannend en aangrijpend verhaal over de zoektocht van een jongvolwassene naar zijn eigen identiteit en over de moed die mensen moeten opbrengen om zich los te wrikken uit een verstikkende relatie' (flaptekst).

Sil de strandjutter

De inspiratie voor dit eilandverhaal vond ik tijdens mijn vele reizen naar de Waddeneilanden (lees 'Mijn favoriete vakantiebestemming').
Het verhaal zit vol verwijzingen naar verhalen en legendes over de eilanden en naar Sil, de strandjutter, de televisiereeks met Jan Decleir en Monique van de Ven waar ik tijdens mijn kindertijd gek op was.


Lees een fragmentje...

     'Laat je deze week maar eens flink gaan, Wout', zegt mams. 'Tijdens het schooljaar moet jij al genoeg je eigen boontjes doppen. Ik wil het goedmaken, je verwennen. Ga maar over het eiland zwerven zo vaak je wil. Of zwemmen in de Waddenzee. Ik zorg voor de boodschappen en 's avonds gaan we gezellig uit eten. Je hebt het verdiend.'
    
Wout kijkt haar zwijgend aan. Hij probeert even opgewekt als zij te zijn, maar dat gaat hem niet zo goed af.
    
'Je vader regelde ook altijd alles voor jou,' mijmert ze. 'Nooit liet hij jou zelf iets beslissen. Hij dokterde alles voor je uit. Soms denk ik dat je daardoor zo terughoudend bent. En zo treurig...'
    
Ze springt overeind. 'Komaan Wout, we gaan fietsen huren. Ik wil dat fameuze wad nu wel eens zien.'
 

terschelling eiland

24-07-09

Petrus Plancius

In 2008 schreef ik  het boekje 'Een slimme jongen die goed kan vertellen', een kleine biografie over het leven van Petrus Plancius uit Dranouter.

Portret Plancius 2

Petrus Plancius is een beroemde cartograaf en theoloog die in 1552 als Pieter Platevoet in Dranouter werd geboren. Hij studeerde in Duitsland en Engeland en werd een beducht calvinistisch predikant. Op de vlucht voor de Spaanse inquisitie week hij uit naar het Noorden. In Amsterdam werd hij een gezaghebbend theoloog. Maar Plancius was een dubbeltalent: hij was ook cartograaf en geograaf. Hij publiceerde afzonderlijke kaarten van overzeese gebieden en werd een belangrijk zeevaartkundige en promotor van de Hollandse zeevaarten naar Oost-Indië.

Van de vele zonen die West-Vlaanderen uitzond, is Petrus Plancius wellicht één van de meest verdienstelijke. Hij is een sleutelfiguur in Hollands gouden zeventiende eeuw.

Het boekje verscheen in december 2008 als aflevering 248 in de reeks VWS-cahiers van de Vereniging van West-Vlaamse Schrijvers.

Planciusmonument

Op het Planciusplein in Dranouter staat een monument
voor Petrus Plancius.

Specerijenkaart 1

Petrus Plancius maakte tientallen kaarten van overzeese gebieden.
Hierboven zijn beroemde 'Specerijenkaart' uit 1592,
hieronder de kaart 'Peruviana' die een groot gedeelte van
Zuid-Amerika in kaart brengt (ook uit 1592).

Peruvianae pars