03-02-13

Een hoofd vol rommel

Op 22 maart 2013 verscheen 'Een hoofd vol rommel'.
Het is mijn vijfde jeugdboek en het eerste dat ik schreef voor de basisschoolleeftijd. 

'Een hoofd vol rommel' is het verhaal van de elfjarige Silke en haar depressieve en aan alcohol verslaafde moeder.
Het is een vlot verhaal over een moeilijk onderwerp, realistisch en perfect inleefbaar.
En met een psychisch zieke moeder waar de lezers tijdens het lezen erg veel zullen van houden.  


Het verhaal

Silkes mama drinkt te veel. Vaak is er geen eten als Silke thuiskomt van school en moet ze gedragen kleren weer uit de wasmand opvissen. Ma en pa krijgen er steeds meer ruzie over. Keer op keer belooft mama dat ze niet meer zal drinken, maar telkens gaat het mis. 

Silke is als de dood dat haar klasgenoten en de leraar erachter komen. Briefjes voor de oudervergadering houdt ze achter. Als ze een kunstproject organiseren op school, vertelt ze niet dat haar mama vroeger tekenlerares was en zou kunnen helpen. 

Mama zoekt hulp bij een psycholoog en langzaam gaat het wat beter met haar. Een vriendin van vroeger brengt vreugde in huis en zorgt voor een onverwachte jobaanbieding. Silke vindt de moed om over haar moeder te praten met de leraar en met haar beste vriendin. Stilaan krijgt ze weer hoop voor de toekomst.


Een fragment

Ma slaapt op de sofa als ik de deur opendoe. Ik schrik er niet eens meer van. Het is bijna geruststellend. Mama thuis op de sofa, dan kan er niets ergers gebeuren.
Ik wil altijd weten waar ze is. Wat ze doet.
Vorige week fietste ze aan de verkeerde kant van de weg toen ik van school kwam. Gelukkig hadden Elke en Myrjem haar niet gezien. Ik had geen idee waar mama naartoe fietste. Ze kwam pas laat thuis en er volgde een fikse ruzie met pa. Alweer.
Dan nog liever ladderzat op de sofa. Ik tel de flessen op het keukenblad. Zes. Kon erger. Ik breng de flesjes naar de garage en stop ze in een krat. Er zitten ook lege bierblikjes in. Zuchtend haal ik die eruit.
Ik wandel terug naar de woonkamer. Mama snurkt niet echt. Misschien valt het wel mee?
'Mama?' probeer ik.
Ze gromt even en nestelt zich nog wat dieper in de kussens. Zou ze angstdromen hebben? Ik trek het televisiedekentje over haar heen.
Mijn maag gromt. Tja, voor mij geen pannenkoeken met stroop wanneer ik thuiskom... Dan maar weer het noodrantsoen. Ik gris een pak suikerwafels uit de keukenkast en neem dat mee naar mijn slaapkamer. Huiswerk maken en lezen tot papa er is. Niet aan mama denken. Nu niet.


Leen Van Durme

In het boek staan duidelijke zwart-wit illustraties van Leen Van Durme.
Deze illustratrice woont in Londerzeel. Ze studeerde grafische vormgeving in Gent. Ze heeft al meer dan 50 boeken geïllustreerd en werkt mee aan de kindertijdschriften van De Eenhoorn. Daarnaast is ze art director van Libelle Mama. Leens werk valt vaak in de smaak bij de Kinder- en Jeugdjury. Haar prentenboeken zijn vertaald in het Italiaans, Deens, Duits en Koreaans.
www.leenvandurme.be


'Een hoofd vol rommel' verschijnt bij uitgeverij De Eenhoorn en ligt vanaf einde maart in de boekhandel.
Op zaterdag 13 april wordt het boek voorgesteld aan het publiek. 
 

Een hoofd vol rommel

 

 

08-01-13

Gent-Wevelgem 75

Ik ben geboren, groeide op, ging naar school en woon nog altijd in Wevelgem.

Wevelgem is een gemeente aan de Leie, dichtbij Kortrijk. Het is een drukke gemeente waar meer dan 30.000 mensen wonen. Maar toch geniet de gemeente niet veel bekendheid. Ik woon er graag, want alles is dichtbij. Scholen, jeugdbewegingen, jeugdhuis, cultuurcentrum, bibliotheek… En voor veel later (als ik héél oud zal zijn): er zijn ook veel rusthuizen en serviceflats.
Leuke dingen zonder dat er in mijn gemeente echt bijzondere gebeurtenissen zijn.

Op die ene dag na natuurlijk. Elk jaar, ergens einde maart, is er in de Vanackerestraat, vlak in het centrum en dichtbij de bibliotheek waar ik werk, de aankomst van de internationale wielerklassieker Gent-Wevelgem. Als kind vergaapte ik me al aan de drukte en de sfeer en aan de overwinningen van die magische coureur Eddy Merckx en de exploten van zijn grootste rivaal Roger De Vlaeminck, van wie ik grote fan was.

De dag van Gent-Wevelgem is al mijn hele leven een bijzondere dag. Na Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck kwamen Francesco Moser, Jan Raas, Bernard Hinault, Mario Cipollini, Frank Vandenbroucke, Oscar Freire en nu al twee jaar op rij Tom Boonen. Allemaal internationale toprenners die vlakbij mijn huis een koers kwamen winnen.

In 2013 wordt de 75ste Gent-Wevelgem gereden en om die verjaardag te vieren werd een jubileumboek gepubliceerd. Samen met wielerauteurs Rik Vanwallleghem, die al tientallen boeken schreef over de wielersport, en Rudy Neve, die werkelijk àlles weet over Gent-Wevelgem, stelde ik het fotoboek ‘Gent-Wevelgem 75’ samen.

In het boek staan prachtige oude foto’s uit de prille jaren van de koers. Die foto’s vonden we in het archief van heemkundige kring Wibilinga, die ze op haar beurt had gekregen van Georges Matthijs, de oprichter en jarenlange voorzitter van de wielerklassieker. We kozen met veel zorg de mooiste foto’s uit het archief en vulden die aan met schitterende foto’s van de beste sportfotografen van nu.

Rik, Rudy en ik schreven ook een leuke tekst over onze liefde voor de wielersport en het geluk dat we hebben om in Wevelgem te wonen, misschien wel de beroemdste wielergemeente van Vlaanderen.

Ik waag me als slot aan een pronostiekje… Gent-Wevelgem 2013 zal worden gewonnen door Mark Cavendish. Wedden?

Het boek ‘Gent-Wevelgem 75’ verscheen in december 2012 bij Uitgeverij Kannibaal.

0000145906-coverGW_samengevoegd.jpg

22:17 Gepost door Koen in Gent-Wevelgem, Wielersport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-04-12

Kom kijken naar mijn boeken!

Heb je 'De hel in New York' of 'De oversteek' gelezen? Of net niet?
Binnenkort kan je het verhaal uit die twee boeken ook zien in toneelversie!

Voor de vijfde keer organiseert het cultuurcentrum van Wevelgem een theaterproject in het kader van de week van de amateurkunsten.
Samen met Code vzw kozen ze weer voor een 'Bloemspeling'.
Een toneelregisseur leest het werk van een schrijver en maakt er een theaterbewerking van.
Fragmenten en passages uit de boeken worden verwerkt tot toneelscènes en de verschillende verhaallijnen vormen een nieuw en origineel verhaal.

Vorig jaar was de 'Bloemspeling' in Wevelgem gebaseerd op de jeugdromans van Dirk Bracke.
Samen met Dirk ging ik kijken naar de voorstelling in OC De Stekke en we waren beiden erg enthousiast.
Nu ben ik erg blij en benieuwd hoe regisseur Jan Vanaudenaerde mijn eerste twee jeugdromans op de planken zal brengen. 

'De hel in New York' en 'De oversteek' zijn twee uiteenlopende werken met Amerika als rode draad.
Een verhaal over een wel heel erg herkenbaar heden (de straatkinderen van de South Bronx) en een verleden dat nooit vergeten mag worden (de tragedie van de Eerste Wereldoorlog).
Het resultaat wordt een eigenzinnig en schrijnend theaterwerkje vol licht, woord, muziek en dans.
Zo'n dertig acteurs en dansers nemen deel.
Ik ben zelf erg benieuwd!

De voorstelling is te zien op volgende data:

- vrijdag 27 april in OC De Stekke Moorsele om 20u15
- maandag 30 april in OC De Stekke Moorsele om 20u15
- woensdag 16 mei in CC Guldenberg Wevelgem om 20u15

Kaarten kosten 6 euro.  
Klik hier voor meer info en reservaties.

de hel in new york,de oversteek,jan vanaudenaerde,bloemspeling