03-02-13

Een hoofd vol rommel

Op 22 maart 2013 verscheen 'Een hoofd vol rommel'.
Het is mijn vijfde jeugdboek en het eerste dat ik schreef voor de basisschoolleeftijd. 

'Een hoofd vol rommel' is het verhaal van de elfjarige Silke en haar depressieve en aan alcohol verslaafde moeder.
Het is een vlot verhaal over een moeilijk onderwerp, realistisch en perfect inleefbaar.
En met een psychisch zieke moeder waar de lezers tijdens het lezen erg veel zullen van houden.  


Het verhaal

Silkes mama drinkt te veel. Vaak is er geen eten als Silke thuiskomt van school en moet ze gedragen kleren weer uit de wasmand opvissen. Ma en pa krijgen er steeds meer ruzie over. Keer op keer belooft mama dat ze niet meer zal drinken, maar telkens gaat het mis. 

Silke is als de dood dat haar klasgenoten en de leraar erachter komen. Briefjes voor de oudervergadering houdt ze achter. Als ze een kunstproject organiseren op school, vertelt ze niet dat haar mama vroeger tekenlerares was en zou kunnen helpen. 

Mama zoekt hulp bij een psycholoog en langzaam gaat het wat beter met haar. Een vriendin van vroeger brengt vreugde in huis en zorgt voor een onverwachte jobaanbieding. Silke vindt de moed om over haar moeder te praten met de leraar en met haar beste vriendin. Stilaan krijgt ze weer hoop voor de toekomst.


Een fragment

Ma slaapt op de sofa als ik de deur opendoe. Ik schrik er niet eens meer van. Het is bijna geruststellend. Mama thuis op de sofa, dan kan er niets ergers gebeuren.
Ik wil altijd weten waar ze is. Wat ze doet.
Vorige week fietste ze aan de verkeerde kant van de weg toen ik van school kwam. Gelukkig hadden Elke en Myrjem haar niet gezien. Ik had geen idee waar mama naartoe fietste. Ze kwam pas laat thuis en er volgde een fikse ruzie met pa. Alweer.
Dan nog liever ladderzat op de sofa. Ik tel de flessen op het keukenblad. Zes. Kon erger. Ik breng de flesjes naar de garage en stop ze in een krat. Er zitten ook lege bierblikjes in. Zuchtend haal ik die eruit.
Ik wandel terug naar de woonkamer. Mama snurkt niet echt. Misschien valt het wel mee?
'Mama?' probeer ik.
Ze gromt even en nestelt zich nog wat dieper in de kussens. Zou ze angstdromen hebben? Ik trek het televisiedekentje over haar heen.
Mijn maag gromt. Tja, voor mij geen pannenkoeken met stroop wanneer ik thuiskom... Dan maar weer het noodrantsoen. Ik gris een pak suikerwafels uit de keukenkast en neem dat mee naar mijn slaapkamer. Huiswerk maken en lezen tot papa er is. Niet aan mama denken. Nu niet.


Leen Van Durme

In het boek staan duidelijke zwart-wit illustraties van Leen Van Durme.
Deze illustratrice woont in Londerzeel. Ze studeerde grafische vormgeving in Gent. Ze heeft al meer dan 50 boeken geïllustreerd en werkt mee aan de kindertijdschriften van De Eenhoorn. Daarnaast is ze art director van Libelle Mama. Leens werk valt vaak in de smaak bij de Kinder- en Jeugdjury. Haar prentenboeken zijn vertaald in het Italiaans, Deens, Duits en Koreaans.
www.leenvandurme.be


'Een hoofd vol rommel' verschijnt bij uitgeverij De Eenhoorn en ligt vanaf einde maart in de boekhandel.
Op zaterdag 13 april wordt het boek voorgesteld aan het publiek. 
 

Een hoofd vol rommel

 

 

De commentaren zijn gesloten.