08-01-13

Gent-Wevelgem 75

Ik ben geboren, groeide op, ging naar school en woon nog altijd in Wevelgem.

Wevelgem is een gemeente aan de Leie, dichtbij Kortrijk. Het is een drukke gemeente waar meer dan 30.000 mensen wonen. Maar toch geniet de gemeente niet veel bekendheid. Ik woon er graag, want alles is dichtbij. Scholen, jeugdbewegingen, jeugdhuis, cultuurcentrum, bibliotheek… En voor veel later (als ik héél oud zal zijn): er zijn ook veel rusthuizen en serviceflats.
Leuke dingen zonder dat er in mijn gemeente echt bijzondere gebeurtenissen zijn.

Op die ene dag na natuurlijk. Elk jaar, ergens einde maart, is er in de Vanackerestraat, vlak in het centrum en dichtbij de bibliotheek waar ik werk, de aankomst van de internationale wielerklassieker Gent-Wevelgem. Als kind vergaapte ik me al aan de drukte en de sfeer en aan de overwinningen van die magische coureur Eddy Merckx en de exploten van zijn grootste rivaal Roger De Vlaeminck, van wie ik grote fan was.

De dag van Gent-Wevelgem is al mijn hele leven een bijzondere dag. Na Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck kwamen Francesco Moser, Jan Raas, Bernard Hinault, Mario Cipollini, Frank Vandenbroucke, Oscar Freire en nu al twee jaar op rij Tom Boonen. Allemaal internationale toprenners die vlakbij mijn huis een koers kwamen winnen.

In 2013 wordt de 75ste Gent-Wevelgem gereden en om die verjaardag te vieren werd een jubileumboek gepubliceerd. Samen met wielerauteurs Rik Vanwallleghem, die al tientallen boeken schreef over de wielersport, en Rudy Neve, die werkelijk àlles weet over Gent-Wevelgem, stelde ik het fotoboek ‘Gent-Wevelgem 75’ samen.

In het boek staan prachtige oude foto’s uit de prille jaren van de koers. Die foto’s vonden we in het archief van heemkundige kring Wibilinga, die ze op haar beurt had gekregen van Georges Matthijs, de oprichter en jarenlange voorzitter van de wielerklassieker. We kozen met veel zorg de mooiste foto’s uit het archief en vulden die aan met schitterende foto’s van de beste sportfotografen van nu.

Rik, Rudy en ik schreven ook een leuke tekst over onze liefde voor de wielersport en het geluk dat we hebben om in Wevelgem te wonen, misschien wel de beroemdste wielergemeente van Vlaanderen.

Ik waag me als slot aan een pronostiekje… Gent-Wevelgem 2013 zal worden gewonnen door Mark Cavendish. Wedden?

Het boek ‘Gent-Wevelgem 75’ verscheen in december 2012 bij Uitgeverij Kannibaal.

0000145906-coverGW_samengevoegd.jpg

22:17 Gepost door Koen in Gent-Wevelgem, Wielersport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.