11-10-17

Even kennismaken...

Ik werd geboren op 14 februari 1964 in Wevelgem. Als jongste van drie, ik heb een oudere zus en een oudere broer.

Als kind was ik een veellezer. Eerst las ik alle deeltjes uit de Pietje Puk-reeks, later volgden De Rode Ridder en Arendsoog. Het eerste boek dat me echt bij de keel greep, was ‘Oosterschelde Windkracht 10’ van Jan Terlouw. Tijdens mijn middelbare schooltijd verslond ik alle boeken van onder meer Jan Terlouw, Anke de Vries en Thea Beckman.

Ik werd leraar Nederlands en stond enkele jaren voor de klas. Weer stonden jeugdboeken in mijn agenda én in die van mijn leerlingen.

Later behaalde ik het diploma bibliotheekweten-schappen en werd ik stafmedewerker in de openbare bibliotheek van Wevelgem. Ik woon op 500 meter van de bib, in een oud burgershuis waar vroeger vlasverkopers woonden. In de bibliotheek organiseer ik o.a. leesprojecten en tentoonstellingen en ik verzorg de promotie en bekendmaking van de activiteiten en acties. Daarnaast ben ik leraar in de bibliotheekopleiding aan het Centrum voor Volwassenenonderwijs in Brugge.

De vele contacten met jonge lezers en jeugdauteurs daagden me uit om ook zelf een jeugdboek te schrijven. Na een reis naar New York en een confrontatie met de armenbuurten van de South Bronx kreeg ik het idee voor een spannende jeugdroman. In 2000 verscheen 'De hel in New York', één jaar later 'De oversteek'. Sindsdien heb ik een druk en enthousiast tweede leven als schrijver. In 'Valsspeler' (2003), over pesten en geweld op school én over de zalige pijn van verliefdheid, werd in 2006 opnieuw uitgegeven in de reeks Boektoppers van uitgeverij Malmberg en Van In. Ik was er heel blij mee!
In 2010 verscheen mijn vierde jeugdroman 'Gek van een eiland' bij uitgeverij De Eenhoorn. Het is een zomers eilandverhaal over de relatie moeder-zoon en de emoties van de eerste verliefdheid, verweven in een web van vreemde verhalen en gebeurtenissen. 
In 2013 verscheen 'Een hoofd vol rommel', een jeugdboek voor lezers vanaf ca. 10 jaar. Het is het verhaal van Silke en haar depressieve en aan alcohol verslaafde moeder. Een moeilijk thema, maar heel herkenbaar geschreven en met een hoopvol einde!
Naar aanleiding van Kinderboekendag in de Vlaamse boekhandels publiceerde ik in 2015 samen met illustrator Ellen Loncke, die bij mij om de hoek woont, het kinderboek 'De plannetjes van papa'. De verhaaltjes gaan over Siemen en Rindert en hun papa die gekke plannetjes bedenkt om hun probleempjes op te lossen.
'Ketters van de Kemmelberg' (2017) is een historische jeugdroman voor jongeren vanaf 14 jaar. Het is het verhaal van Walram die tijdens de 16de eeuw leeft in de streek van Ieper. De strijd tussen katholieken en protestanten zorgde voor veel spanning en geweld en Walram weet niet goed welke kant hij moet kiezen.

Tijdens mijn vrije tijd zit ik voortdurend met de neus in de boeken. Sinds 2000 ben ik redacteur van de Vereniging van West-Vlaamse Schrijvers (VWS). Elk jaar publiceert deze vereniging zes boekjes over een West-Vlaams auteur. Ik schreef zelf een biografie over de zestiende eeuwse cartograaf Petrus Plancius (2008) en over jeugdauteur Katrien Vervaele (2013). Ik ben ook medeauteur en eindredacteur van het 'Lexicon van West-Vlaamse Schrijvers'. In deze boekenreeks, die uit zes delen bestaat (2008-2013), kun je lezen over het leven en de boeken van meer dan 3.500 levende en overleden schrijvers uit de provincie West-Vlaanderen! In 2015 kwam er een eind aan de reeks auteursboekjes. VWS publiceert sindsdien elk jaar een jaarboek met als titel 'Jaarwerk'.

Voor de bibliotheek en voor die schrijversvereniging organiseer ik vaak boekvoorstellingen voor andere schrijvers. 

Lezen doe ik zowat overal: aan tafel, in de sofa, op de trein, in bad en in bed. Meestal lees ik twee boeken door elkaar. Op mijn nachtkastje liggen dan tegelijkertijd een jeugdboek en een volwassenenroman.

Schrijven is mijn grootste hobby. Helaas heb ik er vaak te weinig tijd voor. Ik noem mezelf een zondagsschrijver. Alleen op zondag heb ik voldoende tijd en rust om te schrijven. Het is voor mij dan ook de leukste dag van de week!

In mijn vrije tijd geef ik graag lezingen en werk ik mee aan leesprojecten in scholen en bibliotheken. In 2008 was ik te gast in de bibliotheek van Nazareth en schreven leerlingen van alle basisscholen er het vervolg op mijn verhaal 'De bib beu'. Ik werkte ook mee aan een literair project met dove en slechthorende jongeren van het Koninklijk Instituut Spermalie in Brugge. Samen met hen schreef ik het verhaal 'De hel in Brugge'. In 2010 schreef ik de dorpslegende 'De heks van de Kortekeer' in Lauwe en een Sinterklaasverhaal voor volwassenen voor het Erfgoedhuis in Kortrijk. In 2012 bracht een toneelgroep 'Bloemspeling', een theaterversie van mijn eerste twee jeugdboeken in een regie van Jan Vanaudenaerde. 'Twiggies' is een verhaal over vreemde wezentjes die graag willen spelen maar eenzaam zijn in een verlaten bos (2017). Voor een waterverhalenwandeling van het wereldfestival Kokopelli schreef ik het verhaal 'Keaukeaubelli'.

Sinds 2015 werk ik mee aan de educatieve reeks 'Verrekijker' van uitgeverij Die Keure. Ik schreef de leesboekjes 'Drie meisjes van Ieper' (2015, derde leerjaar), 'Tragedie op de Matterhorn' (2016, zesde leerjaar) en 'Groeten aan Peter' (2017, zesde leerjaar).
Voor uitgeverij Van In schreef ik in 2017 het kinderboek 'Verwikkeld in een leugen' (vijfde leerjaar). Het verhaal 'Zeehonden' kwam in een schoolhandboek middelbaar onderwijs van deze uitgeverij.

In 2012 schreef ik samen met Rik Vanwalleghem en Rudy Neve 'Gent-Wevelgem 75', een fotoboek n.a.v. de 75ste editie van de wielerklassieker Gent-Wevelgem die dicht bij mijn huis aankomt. 

2014 was de start van de herdenking van 100 jaar Wereldoorlog I. Er kwamen twee toneel-voorstellingen en een nieuwe editie van mijn jeugdroman 'De oversteek' uit 2001. Zelf schreef ik de tekst 'Mensen in uniform' voor een theaterwandeling over het begin van de Eerste Wereldoorlog. In 2018 schreef ik de theatertekst 'Moordsele' voor Theater Lokaal Wevelgem.

In 2016 verscheen mijn eerste roman voor volwassen lezers. De misdaadroman 'IJs' speelt zich vooral af in de Zwitserse Alpen. Het boek is geïnspireerd op herinneringen aan mijn studententijd in Brussel en jeugdvakanties in Zwitserland. Je kan er hier meer over lezen.

koen d haene,jeugdliteratuur,de hel in new york,de oversteek,valsspeler,petrus plancius,gek van een eiland,vws
(laatste update: oktober 2017)

Commentaren

boekbespreking Dag,
Ik moet voor school een opdracht maken over 'De valsspeler'. Waar kan ik nog meer informatie vinden?

Gepost door: Tabytha | 14-11-05

valsspeler Ik heb gisteren het boek valsspeler gelezen en ik vond het een geweldig boek, maar ik wil wel even duidelijk maken dat er een fout in dat boek staat, ik als hevige nirvana-fan vond het geweldig dat ze in het boek kwamen, maar Kurt Cobain heeft een dochtertje (Frances Bean) en geen zoontje zoals in het boek staat! Ik wou er gewoon maar even op wijzen..

Gepost door: Aurelie | 29-10-06

Nirvana Klopt helemaal, Aurélie!
Zelf merkte ik die fout pas op nadat het manuscript was opgestuurd. Ik meldde het aan de uitgeverij, maar het was helaas te laat om de fout in het boek nog te vermijden.
Jammer, maar helaas... Zeker voor Nirvana-fans zoals jij en ik!
Ik zal het nooit meer doen, beloofd!

Gepost door: Koen | 29-11-06

Prijzen Beste Koen D'Haene.

Heeft u misschien ook prijzen gewonnen?
Want dat moet ik bij de informatie over u zetten.
Verder bedankt voor deze handige site!

Gepost door: Lieke | 03-12-06

Schouderklopjes Hoi Lieke,
Voor 'De hel in New York' kreeg ik de derde prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg.
'De oversteek' werd genomineerd voor De Kleine Cervantes, de jeugdliteratuurprijs van de stad Gent. Maar net geen prijs...
En verder kreeg ik heel veel aanmoedigingen en schouderklopjes van jonge lezers en vrienden. Minstens even leuk!

Gepost door: Koen | 03-12-06

de oversteek hallo, ik heb gistern het boek: de oversteek gelezen, ik vond het een geweldig boek, maar hoe komt u aan de titel: de oversteek?, is dat van bij die rivier?

Gepost door: david de roo | 25-02-07

Vele oversteken! Hoi David,
Het boek zit vol 'oversteken'! De oversteek van Antwerpen naar New York, de oversteek over de rivier de Somme, de oversteek over het Niemandsland, van de ene loopgraaf naar de andere, de oversteek van Manhattan naar New Iersey (onder de Hudson)... En dan is er nog de oversteek van Aloïs zelf: in het begin is hij een 'jongen', op het einde een 'man'. Bovendien, als hij in de oorlog terechtkomt, dreigt de oversteek van 'leven' naar 'dood'.
Als dat geen oversteek is!

Gepost door: Koen | 26-02-07

merci voor het spoedig antwoord!

Gepost door: david de roo | 01-03-07

waar geeft u een lezing op 27 april 2007? moet dat weten voor een opdracht nedelands :s

Gepost door: david de roo | 01-03-07

Zoek maar eens goed op deze webpagina's, je kan er een overzichtje van mijn lezingen vinden! CU!

Gepost door: Koen | 04-03-07

nice cool boek alleen slecht einde alois moest minstens met lore of agnes trouwen op het einde veel goetjes dean

Gepost door: dea, | 16-06-07

agnes!!! agnes was de ware voor alois voor op het einde ze moesten trouwen!!!!!!!!!!!

Gepost door: michiel | 16-06-07

VRAAGJE EEN VRAAGJE WAAROM ZOON EINDE ???WAAROM TROUWEDE EJ NIET MET LORE ??OF ZAG LORE EN AGNES OP ZEN MINST TERUG!!

Gepost door: DEAN | 16-06-07

gelijk (de oversteek) skate-dean@hotmail.com (dean) heeft gelijk het boek is heel mooi maar was niet zoon mooi einde ik vond dat ej agnes trg moest zien en trg naar belgie verhuizden en dat agnes en alois daar hingen trouwen moest het zoon mooi einde zijn was het het perfecte boeK!!!! romantich moed oorlog ... anders is het gwn moet oorlog... een romantich einde is het best!!!! dan zou je boek veel beter verkopen

Gepost door: elias | 16-06-07

all die boeken met een mooi einde...ik wou eens een boek met een mindergoed einde.

Gepost door: koen | 10-07-07

de hel in new york ik heb die boek gelezen en het was echt goed maar heb je het zelf allemaal gezien? ik snap het niet.

Gepost door: zaineb | 09-10-07

Hoeveel boeken heeft u uitgebracht ?

Gepost door: Thijs | 07-11-07

valsspeler beste koen waar zou ik enkele krantenartikels kunnen vinden over dit boek

Gepost door: ken | 15-11-07

x[) very nice book echt mega cool!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! x[)

Gepost door: zeg liever niet | 21-11-07

bedankt Beste Koen,
hartelijk dank voor je reactie!
De term 'leesontmoeting' spreekt me erg aan, het is inderdaad zo dat BookCrossing voor leesbevordering zorgt.
De internationale reacties die ik lees zijn voornamelijk positief, hoe BookCrossers boeken leren kennen die ze anders nooit zouden lezen.

En dat is veronderstel ik ook de bedoeling van die 'Leesontmoetingen' die jij aanhaalt. Nieuwe schrijvers leren kennen?

Over de 'luiheid' van de bibliotheek die je aanhaalt kan ik niet volledig volgen.
BookCrossen vraagt juist een iets grotere inspanning. Boeken moeten eerst afgeschreven worden om vervolgens opnieuw te worden geregistreerd op de BC-website. De boeken blijven als alles goed gaat niet in het rek staan, maar gaan mee met de lezer. Die dat boek na het (al dan niet) lezen en registreren ergens achterlaat, terug in de bib of op een hele andere plaats.
Uiteraard zijn de nodige introductie en promotie noodzakelijk, zoals bij alle nieuwe initiatieven in een bibliotheek.

Enkele gedachten:
Zou je het zien zitten om een boek van jezelf in het BC-rek te plaatsen? De kans bestaat dat het boek nooit meer geregistreerd wordt.
Denk je dat de gebruikers van de bib Wevelgem klaar zijn voor de integratie van web2.0 (wat BookCorssing.com uiteindelijk is) ?

Ik plaats deze reactie ook op mijn weblog, voel je vrij om hierop te antwoorden.

Vriendelijke groeten,
Jana Van Camp

Gepost door: janavc | 25-03-08

een dag met koen we kijken er naar uit
want je komt naar onze school
d)acacia sint-lutgart
tot volgende week!!!!!!!!!!!!!!
jessie en louison!!!!!!!!!!

Gepost door: jessie en louison | 14-04-08

bedoel je sint lutgart beernem?
ik zit daar nu :)

Gepost door: ... | 18-10-08

Valsspeler Hey ik doe hier een werkstuk over voor Nederlands dit telt 2x mee voor me examen zit in 3e klas.

PS: Moet meer info over schrijver.

Gepost door: stijn | 07-03-09

de hel in NY leuk boek. Tof dat er eens een boek is die geen kilo weegt van het aantal pagina's. Ik ben geen lezer, maar dit boek boeide me op één of andere manier toch. Well done !

Gepost door: (: | 06-02-10

gek van een eiland Beste koen
ik ben sarah en ik doe een spreekbeurt: over gek van een eiland. ik ben maar 10 jaar. Kan je een paar tips geven?
met vriendelijk groeten
sarah

Gepost door: SARAH | 05-06-10

Hoi Koen.

Ik heb nog even een vraagje. Ik kan nergens iets vinden over of u getrouwd ben ofzo. Ik heb deze informatie nodig voor een boekverslag.

Groetjes Kelly

Gepost door: Kelly | 30-12-10

Dag Kelly,
Dat heb ik inderdaad nog niet verteld op mijn webpagina's!
Ja hoor, ik ben al 22 jaar (gelukkig!) getrouwd met Elsy. we hebben twee zonen, Dieuwert (19 jaar) en Sjoerd (18 jaar).
Veel succes met je boekverslag en veel leesplezier in 2011!
Groetjes, Koen

Gepost door: Koen | 30-12-10

Hey Koen !
Tot binnnkort op het college in Waregem ,
we kijken er naar uit ...

Groetjes 2HA

Gepost door: Febe | 13-01-11

De oversteek :
Geachte heer
Beste Koen

Ik stuur u deze e-mail voer mijn boekverslag voor het vak Nederlands.

Ik heb het boek gelezen omdat u op bezoek komt naar onze school ( Maerlant Middenschool ).
Ik heb al veel goede dingen over uw boeken gehoord.

Ook vind ik de cover mooi alsook het verhaal.
De personages vond ik ook heel erg leuk net zoals het verhaal dat zich afspeelt in de oorlog , waar een jongen uit België verhuist naar Amerika en dan weer terug moet komen vanwege z'n familie.

Ik heb ook een paar vragen voor u:
Van waar haalde u de inspiratie voor uw boek?
Waarom speelt het verhaal zich af gedurende W.O.?
Waarom schreef u niet meer over de Duitse vriendin van Alïos nadat ze verhuisde?
Waarom ging hij naar Amerika?
Waarom moest hij daar werkenals koerier?

Ik hoop dat u zal antwoorden op mijn commentaar.

Met beleefde groeten
Kilian Deleluse ( 1Aa,12jaar )

Gepost door: Kilian | 23-03-11

Dag Kilian,
Ik zie uit naar mijn bezoek aan jullie school.
Leuk ook om te lezen dat je het boek graag hebt gelezen.

Morgen vertel ik je er alles over... ;-)
Maar alvast en snel een kort antwoordje op je vragen:
- de inspiratie... toen ik kind was vertelde mijn oma me heel vaak over haar broer Aloïs die in Amerika woonde. Ik verzon zijn verhaal nadat ik in New York het museum op Ellis Island had bezocht.
- omdat ik erg gefascineerd ben door die oorlog. En omdat ik het ook een spannend idee vond: een Vlaamse jongen die tijdens WOI wil trouwen met een Duits meisje!
- ik heb graag een open einde: dan mag de lezer zelf het verdere verhaal verzinnen
- in die tijd immigreerden vele Europeanen naar Amerika: hier was er veel armoede en werkloosheid en ze hoopten in Amerika op een beter leven
- dat was toen een bijzonder beroep: er waren nog niet zoveel auto's. De directeur koos hem omdat hij zo goed zijn best deed en omdat hij snel Engels leerde.

Vele groeten en tot morgen!
Koen

Gepost door: Koen | 24-03-11

Dag Koen

Ik wil u bedanken voor het snelle antwoord en dat u een toffe uitleg gaf over uw boek.

Vriendelijke groet
Kilian Delecluse

Gepost door: Kilian | 28-03-11

Beste koen,
Schrijven is mijn grootste hobby en ik besteed er zo’n beetje elke vrije minuut aan. Mijn grote droom, schrijver worden, komt ietsje dichterbij, bij elk boek dat ik schrijf. Tot nu toe heb ik er twee afgerond, maar ze zijn allebei niet het uitgeven waard, aangezien ik ze geschreven heb over een serie die al bestaat. Nu schrijf ik boeken over dingen die ik zelf verzin, dingen die ik interessant vind, en dingen die mij aanspreken. Een van die boeken (ik schrijf er vier tegelijk) gaat over een straatjongen in Manhattan. Ik ben daar alleen nog nooit geweest. Toen ik er achter kwam dat u er een boek over geschreven had, ‘de hel in new york’, sprong ik letterlijk een gat in de lucht aangezien dit een schat aan informatie kon zijn. Ik las waar het over ging en dacht: ‘dit is precies wat ik nodig heb.’ Ik keek meteen of het in de bieb te verkrijgen was, maar de catalogus op internet doet of het boek niet bestaan. Ik moet er wel even bij zeggen dat ik Nederlands ben, niet Belgisch. Ik vroeg me af of u weet of het nog in de bieb komt in Nederland.
Ik weet wel wat over Manhattan, maar ik wil de sfeer heel precies over kunnen brengen. Mijn boek moet mensen raken. ik vroeg me af, als u tijd heeft, of u dan een paar vraagjes kon beantwoorden. Ik kan het me natuurlijk heel goed voorstellen als dit niet zo is, dus voel u niet verplicht.
Zijn er veel straatkinderen in Manhattan?
In welke wijk komt de meeste armoede voor?
Zijn er plekken waar pianoconcerten worden gegeven in Manhattan?
Zijn er veel drugsverslaafden daar?
Is het er gevaarlijk op straat voor een zwerfjongen voor twaalf?
Zijn er veel bendes?
Is het eigenlijk wel mogelijk een goede schets te maken van de plek als je er zelf nog nooit geweest bent?
Weet u boeken/films/sites waar ik nog meer info kan vinden over de wereld die u in “de hel in new york” beschrijft?
Ik hoop dat ik u niet al teveel lastig val met al die vragen.
Groetjes van jella, 15 jaar.

Gepost door: jella | 21-01-12

De commentaren zijn gesloten.